Přeskočit na hlavní obsah
Logo městského úřadu Šenov

Významné svátky v roce jsou spjaty s tradicí a přípravami. První, co mě napadá, je, že Velikonoce jsou spojeny s pomlázkou, prvními slunnými dny, kluky nahánějící holky po vsi, příležitostnými řidiči, kteří vyrazí projet svůj naleštěný vůz, ale také řidiči pod vlivem alkoholu, kteří se stávají nebezpeční nám i sobě samým. Podotýkám, že cyklista je také řidič! Téma požití alkoholu je s Velikonoci provázané více než s kterýmkoliv jiným svátkem. Za volant prostě pod vlivem nesedáme, ať už jsou Velikonoce, Vánoce nebo jakýkoliv jiný den v roce.
Co se týká „slavnostních“ řidičů... Provoz na silnici je velmi rychlý a mnohdy agresivní. Ne všichni účastníci silničního provozu dodržují zásady defenzivního způsobu jízdy. Pro všechny řidiče platí: „Buďte k sobě ohleduplní!“

Tento svátek však není jen o dospělých. Aby mohli vůbec starší i malí pánové vyrazit za tradicí, je nezbytné mít s sebou upletenou pomlázku. Krásné dny, svítí slunce, tak proč se za hledáním proutí nevydat na kole?
Minulý týden jsme také my s dětmi využili slunečného počasí a vyrazili na kole ven. A ne, nebylo to tak jednoduché, jak to vypadá. Kola je třeba vytáhnout z garáže. Půl roku ležely ladem. Hned při prvním pohledu je jasné, že budou potřebovat trochu péče. A prach na nich je to nejmenší. Takřka prázdné pneumatiky, uražená zadní odrazka z minulého roku, neseřízená přední brzda. Děti natěšené, helmy na hlavách a ohníčky v očích. No nic, tohle prostě udělat musíme. Čistím kola od prachu a vysvětluji dětem, že i jízdní kolo musí mít správnou výbavu, abychom s ním mohli na cestu. Nasadíme pumpičku na ventilek, děti pumpují a já jim začínám vykládat o povinné výbavě jízdního kola. Dvě na sobě nezávislé brzdy, odrazka bílé barvy vpředu. A vzadu tedy? Červená. A ty oranžové jsou kde? Koukají po kolech a hledají je. Ve výpletu kol je naleznou hned, na pedálech jim to trvá trošku déle. Kola máme nahuštěná! Seřídit přední brzdu neumím. Rychlá instruktáž po telefonu a já zjišťuji, že to není nic složitého. Brzda funguje. Takže již jen poslední závada. Zadní červená odrazka, která vzala za své při některé z divokých jízd minulý rok. Budeme muset koupit novou. A proč? Ptají se děti. Je tam přeci světýlko. Mají pravdu. Ale světlo bohužel není zároveň s odrazkou. Vysvětluji, že to nestačí a že zákon, tedy pravidla, která nás chrání, požaduje odrazku. Domlouváme se, že odrazku koupíme po cestě. Nasedáme na kola a vyrážíme.
Já po silnici a děti, kterým ještě nebylo 10 let, jedou po chodníku. Je to jen pár set metrů, než se dostaneme na cyklostezku. V mém doprovodu by samozřejmě mohli jet po silnici se mnou. Ale než se rozjezdí po zimě a získají zase jistotu při vedení kola, nechám je jet po chodníku. Do deseti let mohou. Míjíme staršího pána s kočárkem a já ještě kluky upozorňuji, ať jsou při objíždění opatrní. Zbytečně. Vědí to a pánovi se a opatrně vyhnou. Mnohdy si stačí jen o věcech povídat. Učí se od nás, pozorují nás, sledují, jak se chováme, co děláme, ať už to dobré, ale také to špatné... Nezapomínejme, že jsme dětem vzorem a předáním pár preventivních rad jim můžeme pomoct vyhnout se nebezpečným situacím.

 

Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje
oddělení prevence
nprap. Bc. Vladimíra Faferková
8. března 2024

Jaký máte pocit, když kolem Vás projede policejní auto s majákem? Mně většinou proběhne hlavou myšlenka - co se asi mohlo stát? Kde? Komu? Jsou moji blízcí v pořádku? Uvědomím si, jak se během chvilky může změnit celý život. Obětí trestného činu se může stát kdokoliv z nás, komu bylo ublíženo na zdraví, způsobena majetková nebo nemajetková újma.

„Už jedu domů, za chvilku budu u Vás...“ Byla ta poslední slova, která od tatínka slyšel. Následovala rána a ticho do doby, než začaly houkat sirény a přijížděla pomoc. Záchranné složky, vyprošťování, zjišťování příčiny autonehody. Operační důstojník povolává krizového interventa k pozůstalým.

Ráno se ještě neznali. Oběť a krizový intervent. Policista, který je pak další hodiny tím, kdo se oběti snaží pomoci v těžké životní situaci. Je tam, aby pomohl, jak nejlépe dokáže. Bývá na místech těch nejtragičtějších událostí, dopravních nehod končících smrtí, živelných neštěstí i tam, kde rodiče přišli o dítě. Je připraven na křik, pláč, bezmoc, na oběti a jejich blízké nevěřící a bránící se uvěřit skutečnosti. Policisté jsou povoláváni na místa neštěstí, bolesti, hrůzy, slz a vyhrocených emocí.

Ve čtvrtek 22. 2. 2024 si připomínáme Evropský den obětí trestných činů. Ve spolupráci s Probační a mediační službou uctíme a podpoříme ve 12 hodin oběti trestných činů minutou ticha. Před policejními služebnami v celé republice se rozblikají majáky služebních vozidel. Symbolizují naději a blížící se pomoc.

Cílem Evropského dne obětí trestných činů je především zvýšit povědomí o právech a potřebách obětí. Stejný úkol si klade také Probační a mediační služba, která dlouhodobě podporuje oběti trestných činů v jejich aktivním úsilí vyrovnat se s těžkou životní situací a pomáhá v boji proti předsudkům. V České republice jsou odborníci, kteří jsou vždy připraveni citlivě řešit krizové situace, vzájemně se doplňovat a spolupracovat.

Práce s oběťmi trestných činů je velmi citlivou a složitou problematikou. Každý trestný čin má svá specifika a každá oběť čelí jiným překážkám a problémům, o to více jedná-li se o oběť zvlášť zranitelnou (např. senioři, děti, oběti sexuálního násilí). Pro komunikaci s oběťmi jsou v rámci Policie České republiky školeni specialisté i krizoví interventi z řad policistů či přímo psychologů, kteří jsou ochotni a připraveni pomáhat.

Každá oběť má právo na citlivý přístup. Ať už výslechem ve speciální výslechové místnosti, zabráněním druhotné viktimizace nebo také přítomností krizových interventů, kteří v případě potřeby poskytují obětem trestných činů akutní psychologickou pomoc.

Policisté jsou si vědomi zranitelností obětí trestných činů, kdy jedním z jejich dlouhodobých cílů je zajištění lidského a citlivého přístupu k nim. Zvlášť zranitelným obětem náleží také zvláštní práva, jako je například bezplatná pomoc advokáta, odborná pomoc, lékařské ošetření, ale i výslech dle jejího požadavku osobou stejného či opačného pohlaví.

Policisté si uvědomují, jak těžké může být pro oběť mluvit o tom, co se jí stalo, a proto si vážíme všech, které to dokáží. Zároveň jsme připraveni poskytnout podporu těm obětem, které se k tomu teprve odhodlávají.

Nebojte se a nemlčte! Požádat o pomoc Policii České republiky může kdokoliv na tísňové lince 158 nebo na jakékoliv policejní služebně.
neJSME bezMOCNÍ!

Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje
Oddělení prevence
nprap. Bc. Vladimíra Faferková

Město Šenov Vás zve k návštěvě představení „ZÁŽITKOVÉ DÁRKY“, které pro vás připravilo Divadlo Propadlo z Václavovic. Tato  událost se uskuteční v sále restaurace Horakůvka dne 16. února 2024 od 19:00 hodin.     

Žánr: Komedie

Do bytu protagonisty hry Františka nečekaně vtrhnou jeho přátelé, aby oslavili jeho narozeniny, které v ten den ani vůbec nemá. František z nečekané návštěvy evidentně nemá příliš velkou radost. Tím spíše, že dostane poněkud nezvyklé zážitkové dárky. Každý z nich se stane takříkajíc danajským darem, přinášejícím spíše potíže než uspokojení. Dárky se ovšem od přátel neodmítají, a tak ve druhé části představení Františka čekají nevšední zážitky za hranicemi všedních dnů. Jaké, to nebudeme předem prozrazovat. Ostatně ani František, ani jeho přátelé v závěru nevědí, na čem zrovna jsou a kde končí pravda a začíná mystifikace. Hra se tak komediální formou vyjadřuje k době, kdy pod vlivem fake news a dezinformací přestáváme rozlišovat, co je pravda a co lež.

MS kraj – Policisté předávají preventivní kalendáře „Poradce, policejní rádce pro bezpečný život“

Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje i nadále rozvíjí projekt „Poradce, policejní rádce pro bezpečný život“. Tentokrát byl obohacen o preventivní kalendář na rok 2024. Kalendář byl vytvořen pro širokou veřejnost, zejména pak pro zvlášť zranitelné oběti trestných činů a to pro seniory.
Dominantní problematikou stolního kalendáře je kyberkriminalita, která je v současnosti jedním z nejpalčivějších celorepublikových témat. Kriminalita v on-line prostředí má rostoucí tendenci a nové legendy podvodníků jsou čím dál tím víc důmyslnější.
Může se jednat o podvodné e-maily, výhodné investiční vklady, volání podvodných bankéřů, jejichž cílem je přinutit vás k výběru peněz z vaší banky a vkladu do bitcoinmatu. Pozor také na hrozby sociálních sítí. I zde můžete narazit na nekalé praktiky. Z domnělého přítele, který získal Vaši důvěru, se může vyklubat osoba, která vás začne vydírat apod.

Další důležité rady:

Silné heslo by mělo být samozřejmostí. Chráníte tak své soukromí a data.
Používejte antivirové programy, bezpečné softwary, které mohou zachytit počítačové viry a spamy.
Věnujte pozornost nastavení na sociálních sítích, jen vy rozhodujete o tom, kdo vaše fotografie může vidět a sdílet.
Nevěřte všemu, co na internetu naleznete. Ověřujte si zdroje informací. Může se jednat o dezinformaci a hoax.
Nikomu nesdělujte citlivé informace, mohou být později zneužity.
Vaše banka po vás nikdy nebude telefonicky vyžadovat údaje o platební kartě, zejména pak CVC a PIN kódy.
Při nakupování přes internet si předem zjistěte recenze a věrohodnost eshopu.

V kalendáři naleznete také preventivní informace k domácímu násilí a dotýká se i problematiky omamných psychotropních látek. Kalendář varuje na tyto a mnohé další nebezpečí a nabádá k opatrnosti.
Součástí obrázkové ilustrace je QR kód odkazující na 18 edukačních videí, která jsou uložena na kanále YouTube k projektu „Poradce, policejní rádce pro bezpečný život“, která rozebírají preventivní témata do hloubky.
Policejní preventisté na sklonku roku 2023 předávají tyto kalendáře v rámci celého Moravskoslezského kraje klubům seniorů, domovům důchodců, školským zařízením, dětským domovům, obcím s rozšířenou působností, magistrátům měst, obcím apod.

Všude tam, kde kalendáře mohou pomoci a kde jsou distribuovány, sklidily pozitivní ohlasy.

 

Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje
por. Bc. Lucie Galiová
komisař

Nastalo zimní období a tím i pozdější svítání a dřívější stmívání. Vzhledem k tomu je nutno apelovat na chodce, aby byli obezřetní a byli VIDĚT.

Policejní preventisté a policisté z dopravního inspektorátu Ostrava proto ve spolupráci s BESIP realizovali bezpečnostně preventivní akci, která probíhala v centru Ostravy v místě se zvýšeným pohybem lidí. Tato osvěta k viditelnosti probíhala v pozdních odpoledních hodinách, kdy už se setmělo. Chodci byli poučení o důležitosti „vidět a být viděn“ a za tímto účelem je policisté vybavili reflexními prvky.

Pokud se chodci pohybují v místech, která nejsou osvětlena, k tomu jsou oblečeni do tmavého oděvu a nejsou vybaveni reflexními prvky, jsou obzvláště zranitelní. Dbát zvýšené opatrnosti je třeba nejen u přecházení cesty, ale i v blízkosti autobusových a tramvajových zastávek. Pozor, neplatí pravidlo absolutní přednosti chodců před tramvají!

Pár rad, jak zvýšit viditelnost:

 

Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje
nprap. Mgr. Lenka Stočes Hubertová
oddělení prevence

Rada města Šenov na své 25 . schůzi dne 2 8 . 11. 202 3 schválila dotační program „ Podpora a rozvoj aktivit spolků ve městě Šenov na rok 2024 “. Podrobnější informace k tomuto programu (kompletní znění dotačního programu, formulář žádosti a formulář vyúčtování dotace) naleznete na webových stránkách města Šenov: www.mesto-senov.cz
Upozorňujeme, že dle vyhlášeného dotačního programu maximální výše požadované dotace v jednotlivém případě (tj. v případě jednoho žadatele) je ve všech třech oblastech vymezena v celkové výši 50 000 Kč. Lhůta pro podání žádosti je od 1. 1. 2024 do 29. 2. 2024. Lhůta pro podání žádosti je dodržena, bude-li v poslední den této lhůty převzata podatelnou Městského úřadu v Šenově (dne 29. 2. 2024 do 14:30 hodin).

Sněhová nadílka v posledních dnech značně komplikuje dopravní situaci na našich silnicích. Led a sníh na vozovce, zejména v  kombinaci s nepřiměřenou rychlostí, mohou být hlavní příčinou vzniku dopravních nehod. Na to, že je potřeba si v tomto počasí počínat za volantem obzvlášť opatrně a dodržovat pravidla bezpečné jízdy včera upozorňovali řidiče v rámci dopravně preventivní akce novojičínští dopravní policisté s policejními nováčky, kteří v současné době navštěvují základní odbornou přípravu ve Vzdělávacím zařízení Holešov.  Policisté se především zaměřili na kontrolu technického stavu vozidel, zejména pak pneumatik. Tato akce se koná každým rokem a již tradičně se uskutečnila v lokalitě Na Pinduli na Frenštátsku ve spolupráci s krajským koordinátorem BESIP.

Počasí bývá v posledních letech ve znamení velkých teplotních výkyvů a ne všichni řidiči vědí, kdy musí mít na vozidle zimní pneumatiky. Tato povinnost dle zákona o provozu na pozemních komunikacích nastává od 1. listopadu do 31. března v případě, že se na vozovce nachází souvislá vrstva sněhu, led či námraza, anebo by tato situace mohla nastat dle povětrnostních podmínek.  A jak je to u zimních pneumatik s hloubkou dezénu? U vozidel, jejichž hmotnost nepřevyšuje 3,5 tuny, je povinná hloubka dezénu na všech kolech minimálně 4 mm. U vozidel nad tuto hmotnost musí být hloubka dezénu minimálně 6 mm a tyto pneumatiky musí být umístěny na všech kolech hnacích náprav. Tato povinnost se netýká rezervních pneumatik pro případ nouzového dojetí. Důležité je také vědět, že zimní pneumatiky by se měly po čtyřech zimních sezónách vyměnit i když ještě splňují hloubku dezénu. Materiál, z kterého jsou zimní pneumatiky vyrobeny, totiž ztrácí po čtyřech letech své vlastnosti. Pokud se řidiči chystají vyrazit do horských oblastí, kde může být velké množství sněhu, neměli by spoléhat pouze na zimní pneumatiky, ale měli by mít sebou i další zimní výbavu jako jsou například sněhové řetězy. Povinnost je použít může být v některých místech také přímo stanovena dopravním značením. Za volantem nás v zimě nemusí překvapit pouze velké množství sněhu na silnicích, led či námraza, ale také snížená viditelnost způsobená rozmary počasí jako je hustý déšť, sněžení či mlha. Za této snížené viditelnosti je potřeba zapnout mlhová světla a být tak dobře viditelný pro ostatní účastníky silničního provozu.  Zákon stanovuje, že zadní mlhová světla v těchto případech musí řidič zapnout vždy a zapnutí předních světel je na jeho uvážení.

➡️ Poslední úřední den v roce 2023: čtvrtek 21.12.2023
➡️ Zrušeny úřední dny: 27.12., 28.12.2023
➡️ Provoz podatelny ve všechny pracovní dny: od 22.12.2023: 08:00 – 13:00 hod.
➡️ První úřední den roku 2024: 03.01.2024

Šenov, 10. prosince 2023 – osvětlené ulice, vůně svařeného vína a zvuk zvonků, které ohlašují blížící se Vánoce, to vše doplní nádherné tóny adventního koncertu.

Zveme vás na jedinečný adventní koncert, který se bude konat v historickém prostředí evangelického kostela ČCE. Tento rok vás přijde naladit na předvánoční čas známá zpěvačka Leona GYÖNGYÖSI spolu s výjimečným gospelovým souborem.

Leona GYÖNGYÖSI, která je známá svým bohatým repertoárem od popu přes muzikálové melodie až po vážnou hudbu, se nyní vrací na scénu s programem plným srdce a duše. Společně s gospelovým souborem, který je známý svou energií a schopností přenést posluchače do samotného srdce gospelové hudby, slibují nezapomenutelný zážitek.

Co můžete očekávat?

Důležité informace:

Nenechte si ujít tuto výjimečnou událost, která je vstupem do adventního období. Přijďte se naladit na Vánoce spolu s námi. Těšíme se na vás!

V dnešní digitální éře, kde jsme neustále online, je důležité chránit se před různými online hrozbami, jako jsou podvodné webové stránky a malwar. V tomto článku se dozvíte, proč je důležité používat autorizované webové prohlížeče s nejnovějšími aktualizacemi a jak rozpoznat podvodné zprávy.

Důležitost aktualizovaných webových prohlížečů!
Integrovaná ochrana: Moderní prohlížeče mají vestavěné bezpečnostní funkce, které vás chrání před podvodnými a malwarovými weby. Tato ochrana pracuje automaticky a porovnává navštívené weby s databázemi známých hrozeb.

Minimalizace rizik: I když není možné zcela eliminovat riziko setkání s neznámým podvodným webem, používáním aktualizovaného prohlížeče můžete toto riziko výrazně snížit.

Pozor na podvodné SMS a e-maily!
Falešné webové stránky: Podvodné zprávy často obsahují odkazy na falešné webové stránky. Tyto stránky mohou vypadat velmi přesvědčivě, imitujíce oficiální stránky důvěryhodných institucí, jako je například Ministerstvo práce.

Jak rozpoznat podvod: Podezřelé signály zahrnují neočekávané nabídky, požadavky na zadání osobních nebo bankovních údajů, gramatické chyby ve zprávách, a neobvyklé webové adresy.

Co dělat v případě podvodu?
Nereagujte na podvodné zprávy: Pokud obdržíte podezřelou zprávu, neklikejte na odkazy a nezadávejte žádné osobní či bankovní údaje.

Kontaktujte Vaši banku: Pokud jste na podvodné stránce nešťastně zadali své bankovní údaje, okamžitě kontaktujte svou banku a požádejte o blokaci vaší karty.

Závěrem:
V digitálním světě je neustálá ostražitost klíčem k ochraně vašich osobních a finančních údajů. Používáním autorizovaných a aktualizovaných webových prohlížečů, a kritickým hodnocením každé přijaté zprávy, můžete výrazně snížit riziko stát se obětí online podvodů.